Sagsbehandler? Vi svarer hurtigt på henvendelser om konkrete sager.Tlf. 70 70 80 08 · sikkerpost@linkhuset.dk · Medarbejderlogin
Send henvisning

Tlf. 70 70 80 08
sikkerpost@linkhuset.dk
Medarbejderlogin →

Forside / Viden / Ungestøtte

Fast kontaktperson efter det 18. år (§ 115)

Hvornår en ung kan få en fast kontaktperson efter 18, afhænger af hvordan anbringelsen var. Her er reglerne i korte træk.

Hvornår kan en ung få en fast kontaktperson efter 18?

Barnets lov § 115 regulerer, hvornår kommunen skal tilbyde en udpeget fast kontaktperson efter det 18. år. Det afhænger af, hvordan den unge var anbragt umiddelbart før 18-årsdagen.

  • Frem til det 23. år — for en ung, der umiddelbart inden 18-årsdagen var anbragt uden samtykke fra forældremyndighedsindehaveren (§ 115, stk. 1).
  • Frem til det 19. år — for en ung, der umiddelbart inden 18-årsdagen var anbragt efter § 46 eller ungdomskriminalitetsloven på eget værelse, kollegium eller lignende (§ 115, stk. 2).

Døgnophold ændrer billedet

Opretholdes den unges døgnophold efter § 114, stk. 1, nr. 1, tilbydes der ikke en kontaktperson. Det er en vigtig detalje, når en ung går fra døgnophold til egen bolig.

Hvorfor tjekke tidligt?

En fast voksen, der kender den unge, er ofte det, der holder overgangen sammen. Det er derfor en fordel at afklare reglerne i den enkelte sag tidligt — især aldersgrænsen — så den unge ikke står uden støtte, når den har mest brug for den.

Kommunen afgør

Det er kommunen, der afgør, hvilken regel der gælder i den enkelte sag, og hvilken støtte der bevilges. Linkhuset leverer den praktiske kontaktperson i den bevilgede ramme.

Kilder: Barnets lov § 115, stk. 1-2 og § 114, stk. 1, nr. 1 — verificeret mod lovtekst på danskelove.dk, 7/11-2026. De nærmere betingelser fremgår af vejledningen om ungestøtte.

← Alle artikler

Har I en sag, der ikke kan vente?

Vi kan sætte indsatser i gang inden for få hverdage.

Kontakt os i dag
Ring 70 70 80 08Send henvisning